|
2024-03-09 20:13:40, szombat
|
|
|
A makuladegeneráció egy olyan szembetegség, amely negatívan hat a látásra és ezzel a szem egészségére. Azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek, a látott képek először csak elmosódnak, majd torzulnak, illetve egy idő után sötétek és foltosak is lehetnek.
A betegséget ugyan természetes módszerekkel sem lehet meggyógyítani, de sokat segíthetnek a folyamat lassításában és a tünetek enyhítésében. Mindenképpen szükség van azonban a hagyományos terápiára is, az itt felsorolt módszerek és lehetőségek csakis kiegészítő kezelésként alkalmazhatók, amit minden esetben meg kell beszélni a kezelőorvossal.
A tünetek csökkentésében sokat segíthetnek a gyulladáscsökkentő táplálékok, a karotinoidokban, az antioxidánsokban bővelkedő ételek. Ide tartoznak a sárga és narancssárga zöldségek, mint például a sütőtök, a sárgarépa vagy az édesburgonya.
Sokat segíthetnek a bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya. Az áfonya ugyanis antociánokban bővelkedik, amelyek szintén remek antioxidáns hatásokkal rendelkeznek.
Érdemes a szivárványétkezést folytatni, hiszen a színes zöldségek és gyümölcsök gazdag forrásai az A-, E- és C-vitaminnak, amelyek szintén erős antioxidáns hatással bírnak.
A rendszeres vízfogyasztás is nagyon lényeges, hiszen segít abban, hogy mindig hidratáltak maradjunk, márpedig a szem hidratációja is elemi, hogy csökkentsük a tüneteket.
A fekete áfonya nemcsak antociánokat tartalmaz, hanem flavonoidokat is, amelyek fokozzák és javítják a véráramlást és biztosítani tudják a szem megfelelő működését.
Az omega-3 halolaj és a csukamájolaj is sokat segíthet azoknak, akik makuladegenerációban szenvednek, mivel csökkentik a szemben kialakuló nyomást, azaz a szemnyomás mértékét minimalizálják.
Az asztaxantin antioxidáns hatással rendelkezik, csökkenti a szemben a szabad gyökök mennyiségét, és ezzel a retinakárosodás előzhető meg.
A szemnek zeaxantinra is szüksége van, ugyanis hatására lassulnak az öregedési folyamatok a szemben, és még az oxidatív stressz mértéke is jelentősen lecsökkenhet.
A lutein egyes zöldségekben és gyümölcsökben lelhető fel. Nagy szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében, hiszen erős antioxidáns hatással rendelkezik.
Az omega-3 zsírsavak szintén fontosak a szem egészsége szempontjából. Minden kagyló és hal tartalmaz omega-3 zsírsavat. Törekedjünk arra, hogy hetente legalább két alkalommal hal is szerepeljen az étrendben.
A cink és a réz közvetlenül és közvetve is hozzájárul a szem egészségéhez. Például a cink segít a szervezetnek felszívni az antioxidáns hatásokkal rendelkező A-vitamint, és szabályozza a sejtek működését is. Sok cinket tartalmaznak a húsok, a kagylók, a hüvelyesek és a csicseriborsó. Rézforrások: diófélék, leveles zöldségek, magvak, hüvelyesek, tojás.
Az olyan antioxidánsok, mint az A-, C- és E-vitamin, segítenek a szervezetnek a sejtkárosodás elleni küzdelemben. Az A-vitamin főleg a piros és narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben lelhető fel. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, míg a magvak és a növényi olajok az E-vitamin gazdag forrásai.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: antioxidánsokban, karotinoidokban, retinakárosodás, csökkentésében, kezelőorvossal, minimalizálják, flavonoidokat, antioxidánsok, gyümölcsökben, vízfogyasztás, sejtkárosodás, antociánokban, csicseriborsó, alkalmazhatók, meggyógyítani, szempontjából, enyhítésében, mindenképpen, narancssárga, zöldségekben, lassításában, tartalmaznak, szervezetnek, lecsökkenhet, egészségéhez, módszerekkel, antociánokat, rendelkeznek, hidratációja, édesburgonya, csukamájolaj, szembetegség, biztosítani, véráramlást, betegségben, asztaxantin, olyan szembetegség, szem egészségére, betegségben szenvednek, látott képek, betegséget ugyan, folyamat lassításában, tünetek enyhítésében, hagyományos terápiára, tünetek csökkentésében, antioxidánsokban bővelkedő, sárgarépa vagy, bogyós gyümölcsök, áfonya ugyanis, színes zöldségek, rendszeres vízfogyasztás, szem hidratációja,
|
|
|
|
olyan szembetegség, szem egészségére, betegségben szenvednek, látott képek, betegséget ugyan, folyamat lassításában, tünetek enyhítésében, hagyományos terápiára, tünetek csökkentésében, antioxidánsokban bővelkedő, sárgarépa vagy, bogyós gyümölcsök, áfonya ugyanis, színes zöldségek, rendszeres vízfogyasztás, szem hidratációja, fekete áfonya, szem megfelelő, omega-3 halolaj, szemben kialakuló, szemnyomás mértékét, asztaxantin antioxidáns, szabad gyökök, retinakárosodás előzhető, szemnek zeaxantinra, öregedési folyamatok, oxidatív stressz, lutein egyes, omega-3 zsírsavak, szem egészsége, szem egészségéhez, cink segít, szervezetnek felszívni, antioxidáns hatásokkal, sejtek működését, olyan antioxidánsok, sejtkárosodás elleni, növényi olajok, antioxidánsokban, karotinoidokban, retinakárosodás, csökkentésében, kezelőorvossal, minimalizálják, flavonoidokat, antioxidánsok, gyümölcsökben, vízfogyasztás, sejtkárosodás, antociánokban, csicseriborsó, alkalmazhatók, meggyógyítani, szempontjából, enyhítésében, mindenképpen, narancssárga, zöldségekben, lassításában, tartalmaznak, szervezetnek, lecsökkenhet, egészségéhez, módszerekkel, antociánokat, rendelkeznek, hidratációja, édesburgonya, csukamájolaj, szembetegség, biztosítani, véráramlást, betegségben, asztaxantin, természetes, csökkentsük, antioxidáns, segíthetnek, kezelésként, rendelkezik, hidratáltak, zeaxantinra, szabályozza, rézforrások, küzdelemben, citrusfélék, közvetlenül, szerepeljen, egészségére, lehetőségek, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3550
- e Hét: 28441
- e Hónap: 59927
- e Év: 264628
|
|
|